Τοπία και Τοποθεσίες

dasoi

Δάση από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδρα και οξιές, αναρίθμητες χαράδρες, άγριοι βραχώδεις σχηματισμοί και απόκρημνες πλαγιές που εναλλάσσονται αρμονικά με κοιλάδες και λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, ρέματα και ορμητικά ποτάμια… Το φυσικό σκηνικό είναι μοναδικό στην ακριτική περιοχή του Νεστορίου. Εξερευνήστε το! Υπάρχουν εκεί μοναδικά μνημεία της φύσης που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε:


e4-e6

Το Διεθνές Μονοπάτι Ε6

 που διασχίζει το Γράμμο, είναι ιδανικό για πεζοπορία μέσα σε πυκνά δάση και δίπλα στις όχθες των ποταμών. Στην περιοχή υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από μονοπάτια – ανάμεσα τους αρκετά πέτρινα που συνδέουν οικισμούς – που διαθέτουν σήμανση και θα βοηθήσουν τις εξερευνήσεις σας.


kastro_Max

Το Κάστρο Νεστορίου

 μια φυσική ακρόπολη ανατολικά του Νεστορίου, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους έπαιξε σπουδαίο ρόλο, προστατεύοντας την περιοχή από τις επιδρομές. Είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος που περιμένει τον ανασκαφέα του. Η θέα από ‘δω κόβει την ανάσα.


kokkinos_vraxos

Ο Κόκκινος Βράχος Νεστορίου

 στην είσοδο του Νεστορίου. Σύμφωνα με το μύθο, το χρώμα του προήλθε από το αίμα του φτερωτού αλόγου που έπεσε εκεί, τυφλωμένο από το Δία. Μια άλλη παράδοση υποστηρίζει πως η σπηλιά στη βάση του ήταν κάποτε η φωλιά ενός τεράστιου φιδιού που προστάτευε την περιοχή.


xarosKotylhs

Ο Χάρος της Κοτύλης

ο περίφημος όσο και εντυπωσιακός απόκρημνος βράχος ύψους 130 μέτρων, δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Χρωστά το όνομα του στις φονικές μάχες που έγιναν εδώ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.


aliakmoFarag

Το εντυπωσιακό φαράγγι του Αλιάκμονα

με τις κάθετες ορθοπλαγιές, την υπέροχη βλάστηση και τους εκπληκτικούς μαιάνδρους του νερού.


tsoyka_katar

Ο καταρράκτης της Τσούκας

 στο μοναστήρι των Ταξιαρχών «της Τσούκας» κοντά στην Αγία Άννα και τη διπλανή σαγηνευτική κοιλάδα των «Στενών».


alevitsaΗ κορυφή της Αλεβίτσας

 ένα φυσικό παρατηρητήριο. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή θα δείτε από ‘κει το Σμόλικα και τον Όλυμπο.