Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

ΤΟ RIVER PARTY

Σήμερα, το River Party διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με την επιχείρηση People Entertiments,  και είναι ένας από τους σημαντικότερους ετήσιους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στις όχθες του Αλιάκμονα για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία μιας μοναδικής μουσικής συνάντησης.

Σε μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες της χώρας, οι φίλοι της μουσικής έχουν την ευκαιρία να ακούσουν γνωστούς αλλά και νέους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την έντεχνη, ποπ, ροκ και λαϊκή μουσική και να συμμετάσχουν στις παράλληλες δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του River Party. Οργανωμένες φυσιολατρικές και αθλητικές δραστηριότητες -πεζοπορία, εκδρομές στο Γράμμο, ορειβασία, αναρρίχηση, κανό, καγιάκ, κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του ποταμού, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία, σκοποβολή, ραφτινγκ, παιχνίδια με τραμπολίνο, αλεξίπτωτο πλαγιάς για τους τολμηρούς- πραγματοποιούνται παράλληλα με τις συναυλίες. Ακόμα, περιστασιακά εναλλάσσονται κι άλλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, λαϊκής τέχνης.
Το πάρτι δίπλα στο ποτάμι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους που τους συνδέουν η αγάπη για τη φύση και τη μουσική – ένα γεγονός που χαρίζει σπάνιες στιγμές κεφιού και ξεγνοιασιάς, μοναδικές εμπειρίες και μαγευτικές αναμνήσεις με φόντο ένα πανέμορφο τοπίο.

ΔΑΣΟΦΙΛΙΑ
Το καλοκαίρι του 2007 κάηκε ο Γράμμος. Ακόμη και σήμερα η εικόνα των καμένων εκτάσεων στο μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας ορεινό συγκρότημα προκαλεί θλίψη.
Για να μην περάσουν στη λήθη οικολογικές καταστροφές, όπως αυτή που συντελέστηκε στο Γράμμο, αλλά πολύ περισσότερο για να μην επαναληφθούν, ο δήμος Νεστορίου διοργανώνει κάθε χρόνο διήμερες εκδηλώσεις, με στόχο αφενός την ψυχαγωγία, αφετέρου την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της φύσης.


ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ

Η 2η Πανελλήνια Εαρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας με την υποστήριξη της Νομαρχίας Καστοριάς και του δήμου Νεστορίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε σεμινάρια, γευσιγνωσία, αναζήτηση και συλλογή μανιταριών και τρούφας, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δημιουργικό εργαστήρι για τα παιδιά, εκθέσεις έργων τέχνης και τοπικών προϊόντων.
“Στη φετινή συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε το πρώτο τριήμερο του Μαϊου συμμετείχαν και πενήντα μανιταρόφιλοι από τη νότια Ιταλία, ο πρόεδρος των φίλων τρούφας του Σαλέντο, ο πρόεδρος του συλλόγου μανιταρόφιλων από το Λέτσε καθώς και γνωστοί Σεφ της  Ιταλίας.

NESTORIO REUNION
Ο Σύλλογος Νεστοριτών Κλήβελαντ και ο Δήμος Νεστορίου σε συνεργασία με τους συλλόγους Νεστοριτών Τορόντο, Μελβούρνης και Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν για πρώτη φορά την παγκόσμια συνάντηση Νεστοριτών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο από 10 έως 15 Αυγούστου 2005.
Η συνάντηση αυτή η οποία θα επαναληφθεί τον Αύγουστο του 2010 γίνεται με σκοπό να βρεθούν οι απανταχού Νεστορίτες παλαιοτέρων και νεοτέρων γενεών στην γενέτειρά τους, να ανανεωθούν οι σχέσεις τους, να γνωρίσουν οι νέοι τον τόπο των γονιών τους και να ενημερωθούν όλοι για την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου Νεστορίου.
Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει δεξιώσεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις και συμμετοχή σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις .

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Αύγουστου του 1978, όταν μια παρέα φίλων -κυρίως παιδιά μεταναστών που ήρθαν για διακοπές στην πατρίδα- αποφάσισε να στήσει το δικό της πάρτι στις όχθες του Αλιάκμονα. Η ιδέα αποδείχτηκε εξαιρετική και το πάρτι συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με κιθάρες, κασετόφωνα και πολύ κέφι. Το 1985 έγινε η πρώτη «οργανωμένη» συναυλία, με το συγκρότημα Τρύπες. Από τότε το River Party, το μεγάλο πάρτι δίπλα στον Αλιάκμονα, γίνεται κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, αποτελώντας ένα σταθερό και αξιοζήλευτο σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.